TILLBAKA
|Nya Zeeland

Sydön-Nya Zeeland

Picton

Vi var inte så länge i Picton bara en natt så det blev ett par timmar där på eftermiddagen/kvällen innan vi åkte vidare. Det kändes som en charmig liten by och det hade nog varit trevligt att vara där lite längre. Vi gick runt lite och hittade en fin och trevlig lekplats i Picton Memorial Park och en bra restaurang, Oxley’s bar and kitchen med utsikt över hamnen.

alt text

Abel Tasman

Det var en lång körning mellan Picton och Abel Tasman eftersom vägen dit är rätt smal och krokig. På flera ställen gick det inte så snabbt med en husbil. Det som ändå gjorde det helt ok var att det hela tiden är så mycket vackert att titta på och så är det nästan överallt på Nya Zeeland. Vi stannade vid Hawkes Lookout, det är en enkel promenad dit på ca 15 minuter från parkeringen. Vid utsiktsplatsen kan du se Riwaka Valley och ända till kustlinjen.

alt text

I Abel Tasman bodde vi vid Pohara Beach Top 10 Holiday Park i Golden Bay. Det ligger precis vid stranden och dem hade mycket bra faciliteter som badrum, kök, BBQ del etc. och det finns flera restauranger längs vägen. Det var en väldigt fin sandstrand där. Vi åkte till byn Takaka en dag, en liten trevlig by med mycket restauranger som serverar mat med lokalproducerade ingredienser. The Wholemeal Café har mycket hälsosam och god mat att välja på och väldigt trevlig atmosfär.

alt text

Vi åkte också på en tur till Wharariki Beach där man kan se en otrolig strand med stora stenar, grottor. Om man är där på sommaren kan man även se sälar och sälungar. Det är en vacker promenad dit genom ängslandskap som tar ca 40 minuter dit och tillbaka. Jag gick med vårt barn i en babysele på ryggen och det funkade bra. För större barn är det helt klart en kul promenad och coolt när man kommer fram till sanddynerna. Wharariki Beach är nära Farewell Spit Nature Reserve vilket är ett fågelreservat och våtland om man vill åka dit.

alt text

När vi åkte från Golden Bay tog vi en omväg till Kaiteriteri där du kan se några av de fantastiska stränderna i Abel Tasman området, stränder med guldfärgad sand, klarblått vatten och fantastisk natur runt omkring.

Nelson

Nelson sägs vara det soligaste regionen i Nya Zeeland och där finns långa sandstränder men tyvärr så regnade det och var rätt mulet när vi var där. Vi bodde på Tahuna Beach Kiwi Holiday Park som ligger en bit utanför stadskärnan. Där fanns en 2 km träningsrunda (om man vill träna lite), minigolf och en lekplats för barn. Vi var inte där så länge bara två kvällar och en dag. Staden kändes ganska lugn och rofylld att gå runt i och vi åt jättegod glass på Penguino Gelato Café. På kvällen åt vi en underbar middag på en indisk restaurang som heter The Indian Café. Där kunde man när vi var där beställa en in stor tallrik med flera olika rätter som hela familjen kunde dela på och det var jättegott tyckte vi alla tre 🙂 Personalen här var verkligen trevlig och hjälpsam!

alt text

alt text

Det finns väldigt mycket vingårdar på Nya Zeeland och många utav dem ligger i området Marlborough som är i norr på Sydön, omkring Nelson och Blenheim. På vägen ifrån Nelson stannade vi på en vingård där vi provad några viner och åt lunch, vingården hette Wither Hills och ligger nära Blenheim. Det var inga problem att göra det med barn med sig, det fanns till och med en barnmeny på restaurangen.

Kaikoura

På vägen till Kaikoura stannade vi vid Ohau Stream Walkway and Waterfall. Det var ett väldigt sött litet vattenfall med en damm nedanför och om du är där vid rätt tid på året så kan du se små sälungar som leker där. Just nu är vägen dit tyvärr stängd pga. att det är osäkert att vandra där efter en jordbävning läste jag.

alt text

alt text

Vi tyckte inte att den lilla staden Kaikoura var så mycket att se men naturen runt omkring är underbar. Det är en bergskedja med höga berg runt staden och en halvö med unikt marint liv där det till och med går att promenera runt med barn i vagn. Från halvön är det en otroligt vacker utsikt över havet och bergskedjan. Här kan man se sälar, fåglar, valar och delfiner. Det finns mycket utflykter med båt och helikopter för att se stora kaskeloter. Här kan man också åka ut och fiska om man är intresserad av det och om man är här på våren kan man se stora lavendelfält om man åker ut utanför staden.

alt text

Alpine-pacific Motels and Holiday Park där vi bodde är bra för familjer. Dom hade en uppvärmd pool, bubbelpool, BBQ område, stor studsmatta med säkerhetsnät, bra kök och badrum.

Christchurch

När vi reste med barn i Nya Zeeland åkte vi bara till Christchurch för att ta flyget till Australien. Men när vi var i Nya Zeeland utan barn bodde vi två nätter där. Jag tyckte att Christchurch var ok men det är inte en favorit stad. Botanic Gardens var väldigt vacker och vi tyckte om att gå runt där. När vi var i Christchurch hade katedralen sitt klocktorn men det blev förstört i en jordbävning och dem håller på att bygga upp ett nytt klocktorn. Andra saker man kan göra är att åka spårvagn, eller ta en båt på floden Avon och Christchurch Gondola ska bjuda på magnifika vyer. Utanför Christchurch kan man besöka vingårdar, se delfiner och valar, hoppa bungy jump eller river rafting och på vintern kan man åka skidor i de södra alperna som ligger väldigt nära.

alt text

Queenstown

Queenstown är en mysig liten stad i söder på Sydön. Det ligger precis vid en vacker sjö med bergskedjan The Remarkables bredvid. Det går en halvö ut i sjön Lake Wakatipu där botaniska trädgården ligger med väldigt stora och vackra plantor och träd. Det är ett trevligt ställe att gå en promenad eller ut och springa. Det finns även en skateboardpark där och en isrink om man är där på vintern och vill åka skridskor.

alt text

Både i och utanför Queenstown finns det massor av olika aktiviteter och utflykter man kan göra. Vi åkte på en tur över Skipper Canyon med en fyrhjulsdriven bil och en van chaufför, det var lite läskigt ibland men helt klart värt det! Utsikten var fantastisk! På slutet av turen åkte vi en tur med motorbåt på Shotover River.

alt text

alt text

Vi åkte även på en dagstur till Fiordland och Milford Sound, tråkigt nog hade vi otur med vädret så det regnade en del och var lite dimmigt men vi såg mycket ändå. I Milford Sound är det en massa små vattenfall som rinner nerför bergen och man kan se mycket sälar på klipporna där. På vägen dit såg vi en Kea (en stor mörkgrön papegoja som lever i skogar och bergsområden).

alt text

alt text

alt text

Om man tycker om Sagan om Ringen är mycket filmat runt Queenstown och man kan åka på guidade turer för att se filminspelningsplatserna. Om man gillar aktiviteter som får adrenalinet att rusa är Queenstown verkligen rätt ställe för där finns massor av sådana saker att göra som bungy jump, skärmflygning, offroad utflykter, jetbåt-turer mm. På vintern kan man åka skidor eller snowboard i The Remarkables.

alt text

alt text

Sedan tycker jag att man ska testa en hamburgare på Fergburger för där serverades det riktigt bra hamburgare!

Det var några år sedan vi var i Queenstown och vad jag har hört av andra som varit där nyligen är att det inte är så litet och mysigt längre. Det har växt en del och blivit extremt populärt senaste åren så det kanske inte är samma känsla där längre som vi hade. Men naturen runt omkring är fortfarande desamma och det finns mycket att se och göra.

Från Queenstown till Greymouth

När vi var i Queenstown åkte vi sedan med bil längs västkusten från Queenstown till Greymouth och det var en otroligt vacker resa. Vi åkte via Wanaka, Haast Pass och naturen är fantastisk där. Sen kommer man ut till den dramatiska kusten. Där har man den vackra, gröna växtligheten på ena sidan och långa sandstränder med drivved och det vilda Tasmanska havet på andra sidan. Vi stannade massvis av gånger på den här vägen för att ta foton eller gå och titta på ett vattenfall en bit in från vägen. Vi stannade en natt i Franz Josef på Punga Grove (ett bra motell med små lägenheter) och där kan man åka och titta på glaciärerna.

alt text

alt text

Dagen efter åkte vi vidare upp till Greymouth och på vägen gjorde tog vi en omväg upp till Pancake Rocks and Blowholes. Det var häftigt att se klipporna och vattnet som kom farande upp ur hålen på klipporna där.

alt text

alt text

TranzAlpine train

TranzAlpine åker genom södra alperna mellan Greymouth och Christchurch. Det är verkligen en resa med vackra vyer det är stora slätter, berg, skog och floder med turkosblått vatten. Resan tar omkring 4 timmar och 30 minuter och det är det verkligen värt. Det finns öppna vagnar där man kan gå ut och titta och ta kort om man vill.

alt text

alt text